16. април 2007.

SAČUVAJMO LEDINAČKO JEZERO!

Dragi prijatelji,

Molim vas sve da pročitate pismo koje je Zelenoj mreži Vojvodine uputio Radomir Delić sa svojim prijateljima iz sela Ledinci iz Nacionalnog parka Fruška gora. Zelena mreža Vojvodine duboko podržava očuvanje Nacionalnog parka Fruška gora i protiv je svake devastacije (ne samo ovog) Nacionalnog parka. Molimo sve da svojim potpisima podržimo meštane sela Ledinci u nastojanju da sačuvaju Ledinačko jezero i tako doprinesemo da glas građana nađe svoje mesto u odlučivanju u ovoj zemlji. Svima unapred hvala na pomoći. Pismo Radomira Delića je priloženo u integralnoj verziji. Svako dobro,

Olivera Radovanović,
Predsednik upravnog odbora ZMV

Poštovani,

Problem sa kojim sam se susreo pre par meseci i zbog kojeg sam neke od vas kontaktirao je u međuvremenu evoluirao i iz latentne opasnosti prešao u veoma realnu situaciju. Ledinačko jezero na Fruškoj gori koja je Nacionalni park, je nešto što ne postoji kao geografija za rudare i “kameni lobi” kojima je jedino bitan profit meren u milionima tona kamena i milionima eura. Za sve njih je to samo potopljeni kop, koji treba što pre isušiti i osloboditi ga od, za njih tog zla - čiste vode i to u srcu Nacionalnog parka. Voda je danas više nego ikada celom čoveèanstvu među najvažnijim resursima, ali eto u našoj zemlji nekima se čini da je to problem jer sa svojim teškim mašinama i eksplozivom žele da već postojeću ranu na Fruškoj gori naprave još većom. Pošto taj lobi (loše) misli da u našoj zemlji nikoga nije briga šta se dešava u Nacionalnom parku Fruška gora, uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine i održivi razvoj prošle godine doneli su odluku o isušivanju Ledinačkog jezera sa obrazloženjem da se spašavaju Ledinci i ostala naseljena mesta, kako su to sami naveli, od moguæe katastrofalne poplave.Tvrdili su kako će voda iz jezera svakog časa krenuti ka selu i potopiti ga. Tako je započeto sa isušivanjem jezera. Meðutim, Ledinčani nisu poverovali, mobilisali su se i na zboru građana rešili da isušivanje mora prestati.

Uz to smo saznali i da austrijska firma Alas International na svaki mogući način želi da pokrene eksploataciju kamena na teritoriji Nacionalnog parka Fruška gora.To više nisu prazne priče i "rekla kazala" već postoji njihovo javno priznanje da su tu zbog kamena. Rezerve su overene na tačno 18 miliona tona kamena.

Njihovo je da probaju da urade to, a na nama je da kazemo NE.

Moram sa ogorčenjem ka kažem da ponekad izgleda da se zaštita životne sredine kod nas svodi na putovanje po raznim seminarima, na branje cveća sa decom iz zabavišta i pisanje pesama sa ekološkom tematikom, što inaèe ne podcenjujemo. Ali, nama iz Ledinaca oèuvanje životne sredine podrazumeva i očuvanje biodiverziteta i nacionalnih parkova i smatramo da je to pravi put i cilj. To bi trebalo mnogima po prirodi njihovog posla da bude i obaveza.

Da nisam krenuo sa svojim prijateljima u ovu borbu za jezero, jezera odavno ne bi bilo, jer su ga za pet dana isušili u nivou za dva metra. Uprava za zaštitu životne sredine pri Ministarstvu nam je pomogla tako što je naložila Geološkom zavodu iz Beograda da utvrdi da li je jezero opasnost za naselje ili nije. Ispostavilo se da nije. A to smo mi u Ledincima znali.

Saznali smo i da će eksploataciju, koja je po Zakonu o nacionalnom parku zabranjena, proglasiti rekultivacijom. U Srbiji, koliko mi je poznato, do sada nije ni jedan rudnik rekultivisan, pa se zaista postavlja pitanje kako će ta rekultivacija izgledati?

Mi u Ledincima smo zato rešili da ćemo naše jezero štititi sami, onako kako mi umemo, pa makar nam pisali i prijave za remećenje javnog reda i mira. Upravo to su nam i uradili pre nedelju dana kada je grupa meštana Ledinaca ušla u deo Nacionalog parka sa namerom da se prošeta do jezera. Možda je negde rešeno da Fruška gora treba da se zaštiti i od ljudi koji žive na Fruškoj gori. I to kako da se zaštiti?! Napunjenim pumparicama i pištoljima! Desilo se da u našem Nacionalnom parku privatno obezbeđenje zajedno sa policijom sprečava kretanje-šetnju građana!

Šta će biti sledeće? Koliko daleko će ići?

Ja vas sve molim da se priključite ovoj akciji koja je krenula malim koracima, ali koja je od grudve prerasla u pravu lavinu.

Naš cilj jeste da zaustavimo verifikaciju plana rekultivacije, jer bi rekultivacija znaèila uništenje ovog dela Fruške gore i bila ohrabrenje i drugima da krenu u slične akcije.

Ledinčani i ja apelujemo na sve nevladine organizacije Srbije da nas potpisima podrže u našem nastojanju da zaustavimo uništenju jezera u Ledincima. Unapred hvala na solidarnosti.

Radomir Delić - Raša sa ostalim meštanima sela Ledinci

15 коментара:

media architecture је рекао...

Ledinacko jezero treba spasti!
Ja dajem svoj glas ocuvanju ovog fenomena ovog divnog kutka ove planete.

Unknown је рекао...

Svaka čast Raši, i ljudima koji veruju u njega!

Unknown је рекао...

Long Live Ledinačko !

Unknown је рекао...

Svaka cast Rashi i ostalima. Podrzavam ocuvanje jezera. Sramota je da se kod nas tako nesto radi i to jos u nacionalnom parku. Definitivno cu da se prikljucim setnjama cim dodjem iz Amerike.

Анониман је рекао...

Postovanje Raso et al.,

Sve sto zelite da saznate o akcijama zastite Ledinackog jezera na kojima su ucestvovali foto-Zonasi, mozete pogledati ovde:

http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=22169

Srecno, S.M.
http://www.fotolia.com/p/197742

bud је рекао...

imaju i u Austriji kamen, pa neka troše svoj kamen...

pozdrav i podrška iz Rijeke (barem za sad ima 20-tak glasova)

Unknown је рекао...

Samo tako dalje , svi smo uz vas !

ARA је рекао...

Samo hrabro Rašo,
kako možemo konkretno pomoći?

Andrej Čoha, NVO ARA

office@ara.org.yu

Анониман је рекао...

Voda,plivanje mir, sloboda, to su stvari za koje se treba boriti

markowe је рекао...

Evo i moj glas. Kako god ga okrenuo, cela stvar mi smrdi. Pre neki dan sam pokusao bajsom da udjem u LJ (preko nove kapije koje su postavili), i neko privatno obezbedjenje me je oteralo. Kako to odjednom? Da li to naprasno prestalo da bude deo NPFG, ili kako..?

Bilo kako bilo, nisam za to da to obavezno ponovo postane izletiste za ceo Novi Sad, ali rezervat... da.

Анониман је рекао...

Sačuvajmo prirodu!

Анониман је рекао...

dajem svoj glas za ocuvanje ledinackog jezera. prelepo mesto.

Анониман је рекао...

Cuvajmo ovaj divni biser prirode...

Misa је рекао...

Ovo mafiji jednostavno ne sme da prodje. Ako to dopustimo sutra cemo dobiti i nuklearni otpad zabetoniran u nekoj jami, sto ce isto biti nekakva rekultivacija, u "nasem najboljem interesu". Ne vidim razlog da se ne obratimo i medjunarodnim organizacijama, kao sto su "greenpeace" i slicne...
Misa

Unknown је рекао...

Svaka cast za ovakvu organizaciju i borbu za ocuvanje prirode!!Imate moju podrsku!Jerkovic B.

Sačuvajmo Ledinačko jezero!

Sačuvajmo Ledinačko jezero!
Ledinačko jezero | photo: R.Delić

Obezbedjenje Ledinackog jezera, 25. april 2007. godine

Obezbedjenje Ledinackog jezera, 25. april 2007. godine
Obezbedjenje Ledinackog jezera