19. јул 2007.

Kompaniji AD “Alas Rakovac” zabranjena dalja eksploatacija na Kopu “Kišnjeva glava”

Protiv odgovornih lica iz kompanije A.D. Alas Rakovac, nakon nepoštovanja rešenja, uručenog kompaniji 3. jula, o zabrani bilo kakvih radova do donošenja plana nadležnog ministarstva za rekultivaciju Kopa “Kišnjeva glava” u Rakovcu biće pokrenuta prekršajna prijava za nepoštovanje rešenja i prijava javnom tužiocu za privredni prestup istakle su pokrajinska i republička inspektorka za zaštitu životne sredine, Snežana Stević i Tatjana Babić, danas u 12 časova nakon završetka inspekcijskog pregleda okupljenim novinarima i aktivistima Zelene mreže Vojvodine, Penjačkog društva “Adrenalin” i M.Z. Stari Ledinci.

Nakon prijave, Zelene mreže Vojvodine Pokrajinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj i Ministarstvu zaštite životne sredine o protivzakonitom vršenju rudarskih aktivnosti bez pribavljenih dozvola nadležnih organa na kopu »Kišnjava glava« u Nacionalnom parku »Fruška gora« - Sektor za inspekcijske poslove Sekretarijata i Inspekcijska služba Ministarstva za zaštitu životne sredine 2. jula doneli su rešenje o zabrani izvođenja bilo kakvih radova na površinskom kopu »Kišnjeva glava – Rakovac« do pribavljanja saglasnosti Ministarstva nadležnog za poslove zaštite životne sredine na projekat rekultivacije površinskog kopa »Kišnjeva glava – Rakovac« koje je uručena kompaniji A.D. Alas Rakovac, 3. jula 2007. godine.

I nakon primljenog rešenja u Kopu Kišnjeva glava nastavljeno je sa miniranjem i eksploatacijom kamena u tri smena, kršenjem rešenja inspektora, nakon čega je po upravnom postupku izvršen novi inspekcijski nadzor koji će rezultovati dvema prijavama, prekšrajnom za nepoštovanje rešenja i prijavom za privredni prestup javnom tužiocu.

1 коментар:

Анониман је рекао...

Republičko ministarstvo zaštite životne sredine odbilo je kao neosnovanu žalbu AD "Alas-Rakovac" na rešenje resornog pokrajinskog sekretarijata kojim se zabranjuju radovi na kopu Kišnjeva glava. U rešenju, koje je potpisao ministar Saša Dragin, navodi se da su neosnovani navodi žalbe da je rešenje o zabrani radova na ovom površinskom kopu doneo nenadležni sekretarijat, kao i da je neosnovan navod da je rešenje doneto nakon nepotpuno i netačno utvrdjenog činjeničnog stanja. Protiv ovog rešenja ministra Dragina moguće je pokrenuti žalbu pred Vrhovnim sudom Srbije.

Podsetimo, početkom jula posle obilaska terena, pokrajinska i republička inspekcija utvrdile su da "Alas- Rakovac" nezakonito vadi kamen, pošto nije dobio saglasnost resornog ministarstva za projekat rekultivacije kopa Kišnjeva glava, koji se nalazi na području Nacionalnog parka "Fruška gora".
citat sa 021 radija.
Konačno da imamo i jednog ljubitelja prirode medju ministrima!

Sačuvajmo Ledinačko jezero!

Sačuvajmo Ledinačko jezero!
Ledinačko jezero | photo: R.Delić

Obezbedjenje Ledinackog jezera, 25. april 2007. godine

Obezbedjenje Ledinackog jezera, 25. april 2007. godine
Obezbedjenje Ledinackog jezera